Portré

„Legenda a fodrászok között”

A mesterről az a hír járja hajszobrász körökben, hogy aki ma számít a szakmában Hajas László, Zsidró Tamás, Gellei András és a többi neves fodrász, szinte mindenki, aki a csúcson van kezei közül került ki. Róla, az újdonságok kitalálójáról szól a fáma szerint a ” Gedeon bácsi a nők bálványa ” kezdetű híres Szécsi Pál nóta.

Az ember azt gondolná nincs is könnyebb dolog a világon, mint cikket írni Tárnoky Lászlóról. Az aranykoszorús mesterfodrász, a magyar fodrászválogatott trénerének élete ezernyi tanulsággal szolgál mindannyiunk számára. Hagytam hát, hogy meséljen: „Édesapám vendéglőjében sertepeltétem Megyeren. Sokan jártak oda, pesti hölgyek, urak, jómódú polgárok, Alagról pedig a híres zsokék, akik azt hajtogatták: erős vagy és izmos, alacsony termetű, téged az Isten is zsokénak teremtett!

Egy tizenéves suhanc számára vonzó volt a világuk, a vagányságuk, a szabadságuk, de az apám megálljt parancsolt és közölte , hogy jár ide az étterembe egy házaspár, nekik fodrászüzletük van a Lónyai utcában, hozzájuk mész fodrásztanulónak.

Örökké hálás leszek édesapámnak aki minden tiltakozásom ellenére végül is meggyőzőtt , hogy a szakmám során sok csinos nővel fogok találkozni”. Kacsint, és mesél tovább:

„A mestereim nem voltak túlzottan tehetségesek, de elképesztően precízen dolgoztak. A takarítás volt az első feladatom, a tulajdonos felesége megkövetelte, hogy olyan tiszta legyen a padló, hogy ha bejön, meglássa magát benne. Szigorú emberek voltak és én megszerettem a légkört, a szakmát és maximalista lettem önmagammal szemben. A különös fogásokat nem szívesen árulták el, lestem minden mozdulatukat a tükörből, néztem hogyan formálják a hajat és lerajzoltam magamnak egy füzetbe. A vendéglőnkbe járt egy helyes lány, gyönyörű haja volt, megkértem legyen a modellem. Vállalta. Munka után este kilenc és tíz között az ellesett frizurákat gyakoroltam, hagyta, és boldog volt ha elégedettnek látott pillanatokra, mert mindig mást akartam kihozni a hajból, az elégedetlenség vitt előbbre. Később ő lett a feleségem. Két gyereket neveltünk, a lányom itt dolgozik velem a Váci utcai üzletben, a fiam is ígéretesnek bizonyult, tizenhét évesen Európa bajnokságot nyert- mondja, és hirtelen elhallgat. Idő kell,hogy folytatni tudja.

Tárnoky László

Amikor egyenesbe jött az üzlet, amikor minden olyan felhőtlennek tűnt – megint elcsendesült egy pillanatra- a fiam meghalt. Aortaszűkűlettel született, az utolsó műtét után a professzor közölte velünk, hogy bármelyik pillanatban meghalhat, de legfeljebb huszonöt évig él majd.

Itt tanult nálam én meg igyekeztem kímélni és úgy tenni, mintha semmi baj sem volna és folyton figyeltem.Ezerszer elképzeltem, hogy majd Ő viszi tovább az üzletet. Megélte a huszonötödik születésnapját, én meg hinni kezdtem a csodákban. Megnősült, ő is elvette a modelljét.

Nagyon boldog volt. Kétéves volt az unokám, amikor huszonhét évesen egyszer csak rosszul lett, elpattant egy ér a tüdejében. Az egész érrendszere elgyengült, azt mondták olyan, mint a pergamen. Nem részletezem, mit éltünk át a feleségemmel. Tudtuk mi vár ránk, de erre nem lehet felkészülni. A fiam halála után éreztem, hogy erősnek kell lennem. Gyakran álmodom vele. De ott a lányom, ott a három unoka, nekünk dolgunk van!

Húsz évig jártam versenyekre, itthon nem volt olyan, aki le tudott volna győzni, külföldön is mindig az elsők között végeztem. Még ma is van olyan híres külföldi kolléga, aki meghajol előttem. Számtalan oklevelet, kitüntetést kaptam, filmforgatásokon dolgoztam. Mádl Ferenc köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntetett ki. Jólesett. Zsűritag voltam a párizsi és a tokiói világbajnokságon, a magyar válogatott trénere voltam a moszkvai, a chicagoi VB-n és még sorolhatnám. Ha valami útravalót kellene adnom a fiataloknak, így foglalhatnám össze : az alapokot el kell sajátítani, mert csak arra lehet építkezni, különben borul az egész mint egy kártyavár.

Egy generáció például a mai napig nem tud kontyot fésülni vagy hullámokat besütni. A divat változik, de inkább csak megújul, így a már rég elfeledett technikák újra meg újra nélkülözhetetlenné válnak.

Lányommal és unokámmal karöltve megalapítottam iskolámat, hogy így segítsek lerakni az eljövendő fodrásznemzedékek tudásának alapjait.”

Portré

Szeretnél fodrász lenni?
Jelentkezz fodrász iskolánkba!